Thursday, 20 October 2016

Sebab perlu makan suppliment

Salam sihat semuaaa! Hari ini saya nak share apa sebab saya makan suppliment. Khususnya suppliment Shaklee. Setiap orang mestilah makan suppliment atau vitamin atas beberapa sebab yang sangat penting dan menjadi keperluan. Kalau tak mesti kita tal heran vitamin ni semua.

Contohnya, kalau kita hamil, mestilah c
ari supplimemt yang boleh bantu kuatkan rahim, sihatkan baby dan maintain kesihatan kan? Lagi contoh kalau kita kulit berjerawat, mestilah makan suppliment yang bantu hilangkan jerawat dan vantikan kulit. Betul?

Kalau saya, ada beberapa sebab utama kenapa saya makan suppliment, iaitu ;

1. Bantu memastikan susu badan sentiasa ada. Sebab memang saya dah niat nak susukan Adam Daniyal sehingga usia 2 tahun. Jadi penting pemakan yang support keperluan menghasilkan susu selain daripada teknik penyusuan yang betul.

2. Bantu bagi tenaga.
Sebab kitalah isteri, kitalah ibu, kitalah ayah kitalah bos bisnes sendiri, kitalah kuli bisnes sendiri -----> tenaga kena tinggi kan? Nak lagi bila selalu ikut husband uruskan bisnes Cuckoo nya setiap pagi. Bagi semangat kauuu ! Haha

3. Kulit tak kering dan boleh fefeling awet mudeee jee uolss ! Haaa ini anatara sebab yang saya paling suuka ! Dah masuk fasa mak mak orang ni, tipulah kalau kita tak mengharapkan kulit muka maintain cantik dan sihat. Kan? 

4. Boleh maintain berat badan yang normal dan sihat.
Selalu orang cakap lepas dah ada anak ni komfem badan macam guni. Wah! Meh saya buktikan bahawa ibu ibu juga mampu maintain berat badan yang sihat. Janji kena jaga makan dan rajinkan diri bersenam. Too mainstream?? Hahaha kelakar pulak ingatkan orang utk bersenam tapi sendiri pun liat nak buat. Takpe, rajinkan diri urus kerja-kerja rumah. Itu pun dah bersenam tau! Kemas rimah, sapu rumah, masak, urus anak haa itu juga antara rahsia ibu boleh maintain berat badan. 

Apa sebab pun kita makan suppliment or vitamin, ingat jangan tinggal makanan harian kita pulak. Pastikan diet seimbang. Jangan curi-curi tinggal sayur ok.


Monday, 10 October 2016

CARA ATASI MASALAH BABY MENANGIS KETIKA SUSU



tips atasi anak menangis ketika hendak menyusu
STRESSS AMAT DENGAN BABY NI !! Dah kenapa baby ni? Menangis aje ! Waktu susu aje menangis. Kanan salah kiri salah, baring tak mau, kuak lentang pun tak jalan. Stress stress stress !! Kalau ada ibu-ibu yang mengalami situasi sama, Stopp!! Jangan terjun katil dulu! Eh eh ! haa saya nak kongsikan tips ringkas bagaimana cara mengatasi masalah baby menangis ketika hendak menyusu.

Sebenarnya kadang2 baby kita buat perangai, bukan sebab dia sakit atau kena kacau dengan hantu ke.. (ok ni over) Tapi. Hanya sebab dia perlukan perhatian ibu. Yes, your attention ! Cuba cek balik. Waktu menyusu baby, adakah kita selalu tengok hp, main game, layan wasap member atau mata melekat di tv saja?

Haa jangan pelik tau, baby menyusu ibu ni bijak lain macam sikit. Kalau dia perasan ibunya asyek tengok hp je, asyek layan tv drama abam bomba i hate u je, mula la dia pun buat tunjuk perasaan. Itu yang jadi serba tak kena tu..

Cuba ibu2 ubah pendekatan. Waktu menyusu, layan dia, tengok mata dia yang bulat tu, sembang dengan dia. Bercakap yang baik baik pada dia. Pesan pesan pada dia. Sayang sayang dia. Yes, your baby can understand what u said ! 😄  Haa kalau selalu ibu buat macam ni, tengoklah perubahannya nanti. Betapa behave nya baby kita bila masa menyusu nanti. 😊

Inilah yang saya praktik kan pada Adam Daniyal. Sampaikan kalau dia nak menyusu, time saya baring mengiring aje dia dah kalut mengiring juga cari susu saya sendiri. Paling tak tahan dia akan buat suara manja mintak susu yang hanya dia saja tau buat! Hahaha. Haihh rasa nak lambung ja si debab sihat ni!

Nota. Dan jangan lupa jaga makan ya. Supaya susu ibu tak putus. Kalau rasa susah nak pastikan diet seimbang setiap hari. Sebaiknya makan suppliment untuk tambah nutrisi dalam badan.
Susu ibu? Jejomss ! 😘


Sunday, 9 October 2016

Marah dan Stress Penyebab Kanser

Assalamualaikum. Tolong laa.. Tolong laa Jangan marah-marah ! Haa hari ini saya nak share fakta yang saya baru belajar. Orang yang cepat dan sukaaa sangat marah-marah, pendam perasaan dan stress ada potensi besar untuk mendapat kanser ! Perasan tak, bila kita marah, kita akan bercakap laju. Seolah olah macam bercakap dalam satu nafas. Kalau boleh semua ayat berebut-rebut nak keluar time tu jugak. Bernafas tak lancar lah senang cerita.

Marah Stress Pendam Rasa Faktor Kanser
Tahukah anda, ketika itu, Carbon dioxide (CO2) akan termasuk semula ke dalam badan. Sepatutnya CO2 dihembus keluar dan Oxygen yang di sedut masuk ke dalam badan. Tapi bila marah, CO2 pun kita terbantai sedut masuk dalam badan, dan menjadikan darah kita berasid. Bila darah berasid, badan pun mula berasid. Dan ketika itulah sel sel jahat seperti kanser mula terbentuk dalam badan,

Ini fakta tau! Sebab itulah ramai orang yang suka marah-marah, stress dan pendam perasaan ni mudah dapat kanser. Sebab kanser saaangatlah suka badan berasid ni. Tempat dia makanan dia. Ya, orang yang rajin pendam rasa suka makan hati sorang-sorang, tak share dengan orang, haa ini pun menjadikan badan mudah berasid dan menjemput sel-sel kanser berumah di dalam badan kita. 

Jadi, apa perlu buat ketika rasa marah, kecewa atau makan hati? Banyakanlah beristigfar. Menangis mengadu pada Dia. Cerita seeeemuaaa pada Dia. Insha Allah reda marah tenang jiwa kita. 😅 Dan jangan lupa jaga makan ! pernah dengan , You are what you eat ? Sebab itu pastikan makanan yang di ambil berkhasiat dan seimbang. Paling baik detox la badan buang segala parasit jahat yang selalu gangu sistem badan kita tu. Jejomss! 😘

Nota. Tahukah anda salah satu cara paling cepat untuk redakan marah? Ambil vitamin B-Complex. B-complex mampu meredakan tekanan dan stress kerana ia mambantu menjaga saraf kita dengan baik. Nak dapatkan Vitamin B-Complex dengan cara makan yang paaling berkesan? Boleh call saya segera,
011-3554 6004 (CT ZAINAB)
vitamin anti-stress dan melegakan marah

Ps. Thankyou husbengg sebab selalu ilek je layan marah kita. Nampak gaya kena detox ni. Hihi

Sunday, 2 October 2016

NGERI ! JAHITAN EPISIOTOMI TERBUKA !



Saya lahirkan Adam Daniyal secara normal pada 15.05.2016 tapi masih dapat jahitan episiotomi (teknik potong kawasan antara bawah faraj dan lubang bontot bagi memudahkan baby keluar)

Dia punya experienced bersalin pehh! Memang serik uols !
 *tapi sekarang macam dah tak berapa nak serik* kah!

Masa berpantang, semua berjalan lancar. Sampailah pada hari ke 7 berpantang, nurse yg datang check up di rumah kata, 

"eh zainab, jahitan awak macam terbuka sikit la..."

Whaaaaatttttt???? Gelabah itik dah time tu! Dah nak masuk seminggu kot apa yg nak terbuka lagi pulak?? 
Sepatutnya dah nak kering epi tu. *nangis ketakutan*
Hanya para ibu sahaja yang akan faham ketakutan jahitan epi terbuka.

Pergi klinik jumpa dokter and dia kata benang terbuka sikit je.. Dia suggest tak perlu jahit balik. Dia pun risau kalau trauma. Sebab jahit balik luka episiotomi adalah double triple sakit dari biasa ok! *memang ada kes trauma mcm ni tau* Dia suruh jaga dgn lbh berhati2 dan banyakan makan protein, sayur dan buah yg ada vitamin C. Sebab vit C membantu mempercepatkan luka sembuh. Lega rasa. 

Tapi balik dr klinik tu terus call along (my sister). Cerita kat dia sambil melalak lalak menangis dalam kereta. Husband teman kat sebelah masa tu. Memang menangis sesungguh sungguhnya. Bukan sebab sakit. Tapi sebab takut. Takut gila kalau kena jahit balik! Kau ghasa??

Dipendekkan cerita ngeri ni, * kerana terlalu ngeri* kah! Hari ke 10, akhirnya jahitan terbuka habis! *nangis ketakutan kuasa dua*
Doc klinik suruh pergi hospital jahit semula.

Haritu jugak husband bawak pergi hospital dan terus jahit. Lama tak lama dalam 15 minit jugak la doc tu menjahit. (Ini lah 15 minit paaaaaling lama dalam hidup) Dia punya rasa sakit... peh! lebih baik tak yah cerita. Panjang sangat dah post ni. Haha. Tapi cuba bayangkan kulit ehem2 kita kena jahit macam jahit kain tu.. dalam keadaan sedar (bius pun masih terasa sakitnya). giteww..

Tapi waktu jahit tu tak nangis pun. Acah acah tabah ! Sebab memang dah redha. Hanya lailahaila anta tak lekang dari mulut. Lepas jahit, siap sengeh2 sengkuang lagi sembang dengan dokter.

Balik rumah baru terasa nyut nyut tempat jahitan tu. Double triple sakit. Bayangkan nak duduk pun sakit. Sampai nak makan pun lagi rela berdiri. Susukan adam berdiri. Kencing berdiri. Berak pun nyaris berdiri. Dengan sembelit lagi ! Ni pun lagi satu ngeri *tak kuad betul hakak* Tiap malam nangis kat husband. Siap mintak maaf hujung rambut hujung kaki. Halal makan minum blablabla. Takut kot ada dosa sengan husband sampai Allah uji sakit begini.

Tapi setiap ujian itu ada pengajarannya. Ada manisnya. Kali ni saya lebih berjaga2. Masa itulah sibuk cari ada tak cara bantu sembuhkan jahitan episiotomi dengan cepat. Dan alhamdulilah Allah bagi solution. Ramai and almost everyone suggest makan supplement dari Shaklee. Search punya search and I decide to take VITAMIN C and OSTEMATRIX dari Shaklee.

 Sebab?? 

VIT C memang sifatnya MEMPERCEPATKAN LUKA PULIH. Sebab itulah dokter pun bagi Vitamin C hospital untuk ibu hamil dan berpantang. Sebab itu juga ibu berpantang elok makan buah sunkist banyak-banyak kerana kaya dengan Vitamin C !

Ostematrix pula membantu sistem pencernaan bekerja dengan lebih baik. ELAK SEMBELIT!  Itu yg penting. Sembelit boleh buat jahitan terbuka semula ya..

Kalau dulu hari ke 10 pun jahitan boleh terbuka balik, tapi kali ni hari ke 9 saja jahitan dah baikk dan kering! Dah baikk ok! Ya Allah dia punya lega dan bersyukur masa tu, tak dapat di gambarkan.

Sejak dari tu la saya sedar bahawa pentingnya badan kita diberi bantuan suppliment. Sebab kadang-kadang kita makan pun ikut sedap perut je, jadi badan tak dapat nutrient sckupnya untuk cell bkerja dengan lebih baik. Sebab itu la ramai pakar kesihatan suggest ambilah suppliment utk bantu badan kita lebih sihat.

Sehingga hari ini saya masih lagi makan Vitamin C dan Ostematrix Shaklee. Rasa badan best sangat! Nak lagi Ostematrix. Pola berak elok je setiap hari. Senang hati woo.. hehe.

Dari kejadian ngeri tu, saya decide untuk lebih jaga kesihatan. Seriously! Sebab bila kita sakit *yang rasa macam tak ada harapan lagi* barulah kita tahu betapa nikmatnya sihat itu. Jadi marilah sama-sama jaga badan sebaik-baiknya. Bantulah badan kita dapatkan nutrients secukupnya..

Jadi pada semua wanita dan ibu sekalian, ingat waktu berpantang bukan main-main ya.. Jagalah badan sebaik mungkin sebab nak pakai lama kan.. Jadi jika, jika ada yang nak saya bantu dapatkan VITAMIN C dan OSTEMATRIX Shaklee atau apa2 suppliment shaklee, boleh pm or contact saya terus. Ni bukan iklan jualan ye tapi sharing ikhlas dari hati! Gitew.. 

So if u need help, im here to share the knowledge !

Siti Zainab 01135546004
Pengamal tegar shaklee dari pengalaman sendiri. ;)